Het ultieme dieet: zo voeden we straks 10 miljard wereldburgers

Wetenschap
donderdag, 17 januari 2019 om 15:18
welingelichtekringen header 1
Wetenschappers komen met een optimistische boodschap: het lukt om alle tien miljard wereldburgers eten te geven in 2050. Maar, zeggen ze er meteen bij, dan moet er wel veel veranderen. Het is een gigantisch onderzoek, waar 37 gerenommeerde wetenschappers uit 16 landen 3 jaar aan hebben gewerkt. Donderdag zijn hun resultaten in vakblad The Lancet verschenen. De Volkskrant sprak met de Britse hoogleraar Tim Lang die aan het onderzoek meewerkte. Hij vertelt dat ze er eerst aan twijfelden of het mogelijk zou zijn: tien miljard mensen voeden, maar het blijkt gemakkelijker dan gedacht, zolang we ons dieet maar omgooien en de voedselproductie verduurzamen. "Het probleem met het huidige voedselsysteem is dat een groot deel van de wereldbevolking te weinig te eten krijgt en een nog groter deel juist te veel en ongezond eet," zegt Lang. "We zien wereldwijd een enorme toename van chronische ziekten die het gevolg zijn van ongezond eten zoals obesitas, hart- en vaatziekten, suikerziekte." Het westerse eetpatroon is slecht voor mensen en voor de planeet. Gezond en duurzaam leven gaan hand in hand, aldus Lang. "De laatste tien jaar zijn talloze onderzoeken verschenen die allemaal één kant op wijzen: wat goed is voor de gezondheid, is ook goed voor de planeet."
Minder vlees We moeten meer groente en fruit en veel minder vlees gaan eten, klinkt het. Lang: "Wij zeggen: er moeten grote veranderingen komen. En overheden moeten daarvoor de voorwaarden scheppen. Maar ze kunnen het niet alleen. Het moet een proces zijn waarbij alle partijen betrokken worden: consumenten, boeren, bedrijven, milieubeweging, koks, wetenschappers."
Nederlanders zullen bijvoorbeeld de helft minder vlees moeten gaan eten. "Maar de situatie is overal anders, elk land moet zijn eigen weg uitstippelen. Een land als China realiseert zich maar al te goed dat het op een ramp afstevent als de vleesconsumptie blijft stijgen. Daar geeft de overheid al adviezen om minder vlees te eten. Overigens eet een gemiddelde Amerikaan drie keer zoveel vlees als een Chinees."
Lang waarschuwt nog: "Ons voedselsysteem zit in een gevarenzone. Juist daarom denk ik dat onze boodschap partijen ertoe zal aanzetten nieuwe coalities te smeden. Ik ben optimistisch over het vermogen van de mens te veranderen."
Bron(nen): De Volkskrant