Succes door talent en hard werken? Nee hoor, gewoon mazzel

Het is een bekend gegeven uit de psychologie: wie succes heeft denkt dat het komt door zijn eigen talent en harde werken, wie minder fortuinlijk door het leven gaat wijt het aan toevallige pech. In werkelijkheid is ook succes grotendeels toe te schrijven aan toeval.

Dat blijkt onder meer uit een nieuw onderzoek van socioloog Arnout van de Rijt, waarover de Volkskrant schrijft. Hij besloot op Kickstarter, een online platform waar ondernemers om geld vragen voor hun projecten, 200 bedrijven uit te kiezen en willekeurig de helft van hen te trakteren op een donatie. Hij was steeds de eerste die dat deed. Wat zo’n eerste zetje doet voor een ondernemer? Heel veel.

De Kickstarterprojecten, die 1 procent van het streefbedrag ontvingen, haalden in de weken daarna veel vaker nog meer geld op dan de projecten die niet dat eerste zetje kregen. Van de groep die geld kreeg van de onderzoeker kreeg 70 procent nog meer donaties. Bij degene die niets hadden ontvangen was dat maar 39 procent. Datzelfde principe ging op voor online petities en zelfs voor onderzoekers die aan het begin van hun carrière net wel of geen onderzoeksbeurs hadden gekregen.

Van de Rijt: “De meeste mensen denken dat carrièresucces vooral afhangt van talent en hard werken. Maar uit ons onderzoek blijkt dat het toeval ook een grote rol speelt. Succes kweekt succes, ongeacht hoe verdiend dat eerste succes is.”

Hij vervolgt: “Ben ik nu hoogleraar omdat ik zo goed ben? Door mijn onderzoeken ben ik daar niet zo zeker van. Tijdens mijn studie kreeg ik een bijbaan als student-assistent bij een hoogleraar. Hij tipte me naar Amerika te gaan om bij een gerenommeerde universiteit onderzoekservaring en contacten op te doen, wat een vliegende start betekende voor mijn wetenschappelijke carrière. Je kon die baan als student-assistent alleen krijgen als je goede cijfers had. Maar ja, er waren wel meer studenten met goede cijfers, dus ik heb óók mazzel gehad.”

Bron(nen):   De Volkskrant