Stabiele relatie gaat amfetamineverslaving tegen

Wetenschap
woensdag, 01 juni 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Als je partner aan de drugs raakt, is dat meestal niet bevorderlijk voor je relatie, maar het omgekeerde zou ook wel eens het geval kunnen zijn: als je een goede, stabiele relatie hebt raak je minder gauw verslaafd aan drugs. Of toch niet aan amfetamine.
Amfetamine verliest zijn belonende waarde als je een hechte relatie hebt. Daar zijn aanwijzingen voor gevonden in een onderzoek van de Florida State University met prairiewoelmuizen. Deze beestjes worden wel vaker gebruikt in onderzoek naar verslavingen. Ze blijven hun leven lang bij dezelfde partner en zorgen toegewijd voor hun kroost, maar ze zuipen als een ketter en dronken worden ze net zo. Nu is gebleken dat mannelijke woelmuizen met een vaste partner minder interesse hebben in amfetamine dan hun single collega's.
Het gebruik van amfetamine leidt tot veranderingen in de hersenen, met name in een deel van het beloningssysteem en die veranderingen verschilden al naargelang de woelmuis single was of niet. De hersencellen van de woelmuis mét relatie produceren net zoveel dopamine als die van eentje zonder relatie, maar de vrijgekomen dopamine versterkte het beloningseffect bij singles en verminderde dat bij gebonden exemplaren.
Uit eerder onderzoek bleek al dat de belonende effecten van amfetamine en het herhaald gebruik ervan single woelmuizen ervan weerhielden om een partner voor het leven te zoeken. Nu blijkt dat de relaties die worden gevormd tijdens de volwassenheid als een buffer kunnen werken tegen het belonende effect van amfetamine.
Bron(nen): Medical Xpress