Orale seks (beter maar niet meer doen) veroorzaakt dubbel zoveel kankers bij mannen als bij vrouwen

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
door Admin
zondag, 14 februari 2016 om 5:38
welingelichtekringen header 1
Mannen lopen twee keer zoveel risico door orale seks mond- of keelkanker op te lopen als vrouwen. De kankers worden gelinkt aan een infectie met het humaan papillomavirus (HPV), die men oploopt door orale seks.
Het kortweg HPV werd vroeger alleen in verband gebracht met baarmoederhalskanker, waar meiden in Nederland tegen ingeënt kunnen worden, maar blijkt ook kankers aan mond, keel, geslachts- en voortplantingsorganen en anus te triggeren.
Volgens een Amerikaanse studie van de Johns Hopkins-universiteit in Baltimore worden in de VS en het merendeel van de Westerse landen bijna twee op drie gevallen van kanker van de keelholte veroorzaakt door een infectie met het HPV16 virus. Die kankers komen de jongste jaren steeds vaker voor, verklaart Gypsyamber D'Souza, professor epidemiologie aan de universiteit van Baltimore. Die legde haar onderzoeksresultaten voor op een wetenschappelijke conferentie in Washington. De slachtoffers zijn vooral blanke mannen van middelbare leeftijd.
"Ons onderzoek toont aan dat bij mannen het risico op een HPV-infectie toeneemt naarmate ze meer sekspartners hebben. Daarentegen doet het aantal sekspartners bij vrouwen het risico op de infectie niet toenemen", aldus D'Souza. Keelkanker door orale seks kwam voor het eerst in de belangstelling nadat Michael Douglas in 2011 verklaarde dat hij de ziekte wellicht had opgelopen door zich jarenlang over te leveren aan orale seks. Die uitspraak werd hem door zijn vrouw Catherine Zeta-Jones niet in dank afgenomen.