Iraanse topactrice riskeert zweepslagen vanwege kus in Cannes

Leila Hatami een befaamde actrice uit Iran, was deze week in Cannes voor het filmfestival. De actrice, die een hoofdrol had in de Oscar film A Seperation, kuste op de rode loper in Cannes  Gilles Jacob, de president van het festival en lid van de jury. Het was een decent kusje, maar de regels van de Iraanse versie van de Koran zijn onverbiddelijk: Hatami is een vrouw en Jacob is een man en niet haar man of familie en dus was haar gedrag zedenloos en strafbaar. De Hizbullah Students, een jongerengroep verwant aan de machtige Revolutionaire Garde, heeft een officiële klacht ingediend en aangedrongen op straf voor de actrice. Ze willen dat ze in het openbaar wordt gegeseld. Op het kussen van een vreemde man staat een maximumstraf van 50 zweepslagen.Wat haar zaak er niet beter op maakt was dat de hoofddoek van Hatami haar haar niet bedekte.

9 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Anton van Haasteren

    Volgens mij wonen er flink wat seksueel gefrustreerden in Iran.
    Mannen die opgewonden raken wanneer een vrouw voor hun ogen afgeranseld wordt.

  2. AT

    Er lopen een heleboel vrouwen in Iran met een hoofddoek die niet het hele haar bedekt en is geen stellige regel daar. Dit is loos commentaar van Ger ard Drie huis.

    • Volledig

      Inderdaad. Ze hebben hele gekke regels vanuit hun interpretatie van de Islam, maar het haar volledig bedekken is daar niet een van.

      (in antwoord op AT)
  3. Meester Proper

    Voor de islam was Perzië één van de beschaafdste landen ter wereld, nu één van de meest barbaarse.

  4. LikoedNederland

    Dat is nog niets. in Saoedi-Arabie kregen vijf mannen 32 jaar gevangenisstraf en 4500 zweepslagen – vanwege het vieren van Valentijnsdag:

    http://likud.nl/2014/05/valentijnsdag-vieren-in-saoedi-arabie-32-jaar-gevangenisstraf/

  5. Diederdick

    Achterlijke leiders en die jeugdbeweging is een soort van Iraanse NSB.
    Arm volk

  6. Karel Kritisch

    Een mens zou alleen religieuze waarden aan zichzelf mogen opleggen en niet bepalen over die van een ander. Dit is een kwalijke schending van mensenrechten.

Reacties niet toegestaan