Zijn Ali B. en Marco strafbaar? "Als er bewijs is, kan hij keihard worden afgestraft"

Beroemd
vrijdag, 21 januari 2022 om 14:25
welingelichtekringen header 1
Dat Ali B. strafbaar is als hij daadwerkelijk iemand heeft verkracht, staat buiten kijf. Maar ook het betasten van minderjarigen door Marco Borsato en zelfs het sturen van ongepaste appjes door Jeroen Rietbergen is bij wet verboden.
Strafrechtadvocaat Nelleke Stolk legt bij RTL Nieuws uit dat de beschuldigingen die in BOOS zijn gedaan wel degelijk over strafbare feiten gaan. Ze denkt daarbij onder meer aan de aanrakingen van Marco op heupen en billen van minderjarige meisjes.
"Ook de zaak van Ali B is kansrijk", zegt Stolk. "Hij zou een meisje hebben meegenomen naar een studio, haar afgezonderd en vervolgens seksuele handelingen hebben gepleegd. Als meisje moet je dan in een split second bedenken hoe je daarop moet reageren. Op een aantal punten kan dat een strafbaar feit zijn."
De expliciete foto's die Jeroen Rietbergen stuurde zijn ook strafbaar, maar liggen juridisch een stuk lastiger. Advocate Diantha van Eijsden: "Als je zo'n foto stuurt zonder dat iemand erom gevraagd heeft, kan dat strafbaar zijn. Maar er staat geen zware straf op."
De machtspositie van de heren speelt daarbij zeker een rol. "Je kunt je voorstellen dat bepaalde situaties intimiderend zijn, en iemand geen nee durft te zeggen. Het is strafbaar om daar misbruik van te maken."
Ali B. treft met verkrachting de zwaarste beschuldiging. Het feit dat hij keihard ontkent, kan in zijn nadeel werken. "Als het OM toch bewijs vindt van misbruik, dan kan die ontkenning bij de rechter in het nadeel van de rapper werken," denkt Van Eijsden. "Hij wordt van zware feiten verdacht. Als er genoeg bewijs is, kan hij keihard worden afgestraft."