Videoboodschap Oekraïense president tijdens Grammy’s

De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak zondag tijdens de Grammy's via een videoboodschap over de situatie in zijn land. Hij had het in de video onder meer over het contrast van muziek en de stilte "van vernietigde steden en gedode mensen."

"Wij vechten tegen Rusland, dat een vreselijke stilte veroorzaakt met z'n bommen. De dodenstilte", zei Zelenski. "Vul die stilte met je muziek. Vandaag nog. Vertel ons verhaal. Vertel de waarheid over oorlog, op televisie, op sociale media. Steun ons hoe je ook maar kan. Hoe dan ook, maar niet met stilte."

De president vergeleek de situatie van zijn volk met die van de mensen in de zaal in Las Vegas. "Onze muzikanten dragen geen smokings maar kogelvrije vesten. Ze zingen voor de gewonden in de ziekenhuizen, zelfs voor degenen die hen niet kunnen horen. De muziek dringt altijd door."

In aanloop naar de uitreiking van de Oscars vorige week waren er geruchten dat Zelenski via satelliet zijn opwachting zou maken in de show. Dat gebeurde uiteindelijk niet, tijdens de awardsshow werd wel een stiltemoment voor Oekraïne ingelast. De boodschap van Zelenski tijdens de Grammy's zondagavond werd opgevolgd door een optreden van John Legend die werd bijgestaan door de Oekraïense zangeres Mika Newton, muzikante Siuzanna Iglidan en dichteres Lyuba Yakimchuk.