Johan Derksen onder vuur na uitspraken over misbruiken vrouw

Johan Derksen ligt onder vuur na opvallende uitspraken over seksueel grensoverschrijdend gedrag. De voetbalanalist bekende dinsdagavond in Vandaag Inside dat hij in het verleden een kaars tussen de benen van een van de drank bewusteloos geraakte vrouw heeft gestoken en vervolgens is vertrokken. "Technisch gezien kan een officier van justitie het als verkrachting uitleggen", zei de analist.

Derksen deed de uitspraken tijdens een gesprek naar aanleiding van een recente beschuldiging van seksueel grensoverschrijdend gedrag aan het adres van SBS6-collega Johnny de Mol. Die zou volgens De Telegraaf in het verleden iemand hebben gedrogeerd en misbruikt. De Mol ontkent, maar legde wel zijn werkzaamheden voor de zender neer. Derksen noemde daarop zijn eigen "jeugdzonde". "Als ik eraan terugdenk, Wilfred, je schaamt je kapot", zei Derksen tegen presentator Wilfred Genee.

Vervolgens onthulde Derksen ooit eens te zijn gaan stappen met twee vrouwen en "de keeper van Veendam" en dat de vrouwen zo dronken waren dat zij bewusteloos waren geraakt. Toen de mannen wilden vertrekken, zagen zij "een grote kaars" die zij "erin gestopt" zouden hebben. "Daar zou je nu een gevangenisstraf voor krijgen", zei Derksen. In de studio werd door onder meer René van der Gijp hard gelachen om de bekentenis.

De uitspraak leidde op sociale media direct tot ophef en ook woensdag wordt er in andere media over doorgepraat. In het radioprogramma Spraakmakers van KRO-NCRV zei WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes dat Derksen met zijn verhaal aantoonde "geen enkele antenne" te hebben. "Ik denk dat hoeveel sympathie er in Nederland ook is voor 'de snor', ook als je je kapot schaamt ga je dit niet opdragen als een vergoelijkend verhaal over een ander grensoverschrijdend misdrijf van jaren geleden." Hij noemde Derksen onder meer "een dinosaurus die nu nog rondwandelt".

Talpa was woensdag rond het middaguur nog niet bereikbaar voor commentaar. Het OM Midden Nederland heeft aan het ANP laten weten niet bekend te zijn met de casus en ook dat zij er zonder aangifte niets mee kunnen.