RVD onderzoekt drone-opnames Arjen Lubach

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) onderzoekt of er strafbare feiten zijn gepleegd bij het maken van opnames van het Binnenhof voor het programma Zondag met Lubach. Dat heeft een woordvoerder woensdag gemeld.

Presentator Arjen Lubach toonde in het programma van zondag luchtopnames van het Binnenhof en het Torentje waar zich de werkkamer van premier Mark Rutte bevindt. "Als bewijsbaar is dat er een drone is gebruikt, dan gaan wij aangifte doen", stelt de zegsman. "Het is natuurlijk prima als mensen van een afstandje foto's van het torentje maken. Maar het is niet toegestaan om met zo'n klein vliegtuigje boven het Binnenhof te vliegen." Hij verwijst naar de veroordeling van positiviteitsgoeroe Emile Ratelband, die in mei 2010 als publiciteitsstunt een modelvliegtuigje over de regeringsgebouwen liet vliegen.

Lubach zond de beelden uit naar aanleiding van de discussie over de opnames die Utrechter Jelte Keur maakte van de Domtoren in de mist. Het filmpje ontpopte zich vorige week tot internethit en werd vele honderdduizenden keren bekeken. Ook Keur hangt mogelijk een fikse boete boven het hoofd: de kwestie wordt momenteel onderzocht door de Luchtvaartpolitie. De leverancier van de drone, V-Nix in Groningen, heeft al toegezegd hem rechtsbijstand te willen verlenen. Eerder kwam ook een 18-jarige jongen in de problemen die met een drone opnames van de achtbaan de Python in de Efteling had gemaakt.

De drone-industrie maakt zich zorgen over de regelgeving op dit gebied in Nederland. In veel andere grote Europese landen is de wetgeving voor het vliegen soepeler, vinden leveranciers. In Nederland is het formeel verboden om bedrijfsmatig te filmen met een drone, tenzij de bestuurder voldoet aan een reeks eisen die voorheen alleen golden voor piloten. Ook journalistenvakbond NVJ denkt na over een proefproces, om de wetgeving te versoepelen voor journalisten. Voor een hobbyist geldt dat hij met zijn drone niet recht boven mensenmassa's, bebouwing of openbare wegen mag vliegen. Gemeenten en provincies kunnen zelf extra beperkingen opleggen voor bijzondere locaties.

"Wij van Zondag met Lubach dragen graag bij aan het helder krijgen van de regelgeving omtrent drone-activiteiten", zo kondigde de presentator het filmpje in de uitzending van afgelopen zondag aan. "Hoe ver mag je gaan? Om dat te onderzoeken, filmden wij een ander dom torentje." Lubach laat weten verder geen toelichting te willen geven op het besluit van de RVD zijn opnames te onderzoeken.