Douwe-Day in Stockholm

Het is de dag van de finale van het Eurovisiesongfestival in het Zweedse Stockholm. Douwe Bob staat zaterdagavond als derde act op het podium met zijn liedje Slow Down. Hij neemt het namens Nederland op tegen 25 andere landen.

België bijt het spits af en Armenië is als 26e land de hekkensluiter van de 61e editie van het liedjesfestijn. Douwe Bob plaatste zich afgelopen dinsdag voor de eindstrijd. Zijn optreden in de eerste halve finale kreeg lovende reacties. Tijdens het liedje laat de zanger een korte stilte vallen, bedoeld om de boodschap van het liedje, om iets langzamer te gaan, extra kracht bij te zetten.

De vorige keer dat Nederland in de finale stond, was in 2014. The Common Linnets werden toen tweede met het liedje Calm After The Storm. Vorig jaar viel Trijntje Oosterhuis in de halve finale af.

De bookmakers zetten in op Rusland als winnaar. Nederland stond vrijdag elfde, een gedeelde plek met België. Naast de twintig landen die zich via de halve finales plaatsten, zijn zaterdagavond voor het eerst gastland Zweden en de deelnemers van Duitsland, Frankrijk, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Italië te zien. Het songfestival trekt wereldwijd volgens de organisatie zo'n 180 miljoen kijkers.