Rechtbank Maleisië: dood Ivana Smit was ongeluk, geen misdrijf

Heftig nieuws uit Maleisië. Daar heeft de rechtbank in Kuala Lumpur bepaald dat er geen strafzaak komt over de dood van het Nederlandse model Ivana Smit. Volgens de rechtbank was de dood van Smit een ongeval, zegt de advocaat van de nabestaanden Sébas Diekstra. De advocaat bevestigde dat de nabestaanden in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter.

,,De rechter heeft overwogen dat er, gelet op een aantal aanwijzingen, wel sprake zou kunnen zijn van een misdrijf, maar zij niet meer exact kan vaststellen wat er is gebeurd tussen Ivana en het echtpaar. Het lijkt er echter op dat de rechter heeft overwogen dat Ivana al in het appartement is overleden," aldus Diekstra.

Het afgelopen halfjaar onderzocht de rechtbank de omstandigheden rond de dood van 18-jarige Ivana. Ze werd in december 2017 dood gevonden na een val van de twintigste verdieping van een flat in de stad. Maandenlang werden er mensen verhoord, die iets konden zeggen over de laatste uren van het model of de procedures die daarna zijn gevolgd.

Opvallende afwezige was het Amerikaanse echtpaar bij wie Smit de fatale avond en nacht was. Zij kwamen niet opdagen.

De politie leek aanvankelijk uit te gaan van een ongeluk, maar Ivana's familie gelooft dat niet. Op verzoek van de Diekstra begon het Nederlandse Openbaar Ministerie een oriënterend onderzoek naar de dood van Smit. De Maleisische rechtbank besloot daarop in de zomer alsnog te onderzoeken hoe Smit is gestorven.