‘Vrouwelijke’ intuïtie: teken van misogynie?

Vaak wordt verwezen naar dé vrouwelijke intuïtie met een spottende ondertoon: 'bij gebrek aan verstand moeten de vrouwen het daarvan hebben'. Dat is een vorm van misogynie. Dat vond de Franse socioloog Pierre Bourdieu (1930-2002) ook al. Hij zag er haast een macho-complot in. Volgens hem hadden vrouwen wel meer intuïtieve capaciteiten, maar werden hun intellectuele capaciteiten geminimaliseerd om hen de toegang tot belangrijke maatschappelijke posities te ontzeggen.

Dr. Christophe Haag, bestuurswetenschapper en onderzoeker aan de Business School of Management in Lyon, vindt het idee dat intuïtie typisch vrouwelijk zou zijn je reinste onzin. In zijn boek 'La poulpe attitude' (de octopushouding) betoogt hij dat zowel mannen als vrouwen wat meer op hun innerlijk kompas zouden moeten varen. Intuïtie is niet vrouwelijk of mannelijk, maar universeel.

Volgens Haag kunnen we beter een voorbeeld nemen aan de octopus, die zowel intelligent als intuïtief is. De inktvis beschikt over een 'praktische intelligentie', die supersnel werkt. Hij zit niet eindeloos te piekeren voor hij een beslissing neemt, maar doet dat meteen nadat hij de nabije omgeving afgetast heeft met zijn tentakels. Het komt er op neer dat wij mensen te weinig luisteren naar dat stemmetje in ons. Als je meer leert te vertrouwen op je innerlijk kompas en je intuïtie verder ontwikkelt, heb je minder snel last van een depressie, angst of een burn-out.

Intuïtie is niet gespeend van iedere ratio. Onze hersenen registreren al onze ervaringen, positieve en negatieve. Als je later in een soortgelijke situatie komt, wordt die informatie verwerkt in je intuïtie. Een intuïtieve beslissing is geen willekeurige. Het betekent ook niet dat je nooit meer een probleem hoeft te analyseren en geen voor- en nadelen hoeft af te wegen. Het één sluit het ander niet uit.

Bron(nen):   Le Nouvel Observateur  Christophe Haag