Uit de duisternis neergedaald

Boeken
zondag, 28 oktober 2012 om 15:50
welingelichtekringen header 1
Clemens van Brunschot heeft een literaire thriller geschreven die je meeneemt in de gedachtewereld van iemand met schizofrenie. Het boek Uit de duisternis neergedaald gaat over een tbs’er met een lang proefverlof, dat experimenteel vroeg inging. De man heeft een voorgeschiedenis van schizofrenie, maar doet er alles aan om niet terug te vallen in zijn godsdienstwanen. Eugénie Stauf is een spraakmakende mediamagnate, net zo vastberaden als hij, maar dan om de wereld te bevrijden van God. Zij dwingt hem - zo lijkt het - tot een ‘battle’ in een live tv-show, waarin hij moet bewijzen dat God bestaat. De spanning berust op de vraag of het inderdaad zo is dat Stauf hem gek probeert te maken of dat de man anderen juist met die illusie gek maakt.
Clemens van Brunschot studeerde cum laude af in de sociaal-culturele wetenschappen en werd in Manchester Master of Science. Hij werkt als principal portfolio risk analyst bij de ING, maar het is duidelijk dat het niet bij dit ene boek zal blijven. Uitgeverij Zilverspoor heeft al twee andere boeken ingepland en Van Brunschot werkt momenteel aan zijn vierde boek.
Bert Stavenuiter (directeur van Ypsilon, vereniging voor naasten van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychosen): 'Van Brunschot laat voelen hoe dun de scheidslijn tussen waan en werkelijkheid kan zijn: een wedloop die mensen met een psychose dagelijks af moeten leggen. Welkom in de wondere wereld die wij schizofrenie plegen te noemen.'
Uit de duisternis neergedaald is vanaf 29 oktober verkrijgbaar bij de boekhandel. Een (desgewenst gesigneerd) exemplaar kun je nu al bestellen bij de auteur (geen verzendkosten).