Een jood in Berlijn in een glazen dood; kan dat?

Het heeft voor veel bezoekers gezorgd, maar ook voor veel kritiek. In hdet Joods Museum in Berlijn is een tentoonstelling over hoe Joden van nu in Duitsland leven. Onderdeel daarvan is een vitrine met daarin (twee uur per dag) een levende jood. je mag hem vragen stellen over hoe joden leven. En dat doen de bezoekers ook. Maar intussen maken veel mensen, ook Joden, zich boos. Dat kan toch niet, een Jood in een doos. De doos doet ook denken aan de glazen kooit waarin SS-er Eichmann werd berecht in 1961 in Jeruzalem voor zijn grote aandeel in de Holocaust. De makers van de tentoonstelling willen met de keus duidelijk maken dat er nog maar erg weinig Joden over  zijn in Duitsland. Op een bevolking van 85 miljoen zijn het er 200.000. En die voelen zich vaak een bezienswaardigheid. "De hele waarheid: alles wat je wilt weten over Joden' is er nog tot eind augustus.

Bron(nen):   Gawker      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AAFJE

  De titel van dit stuk: “Een jood in Berlijn in een glazen dood”. Is dit nou een gevalletje van een rare typefout? Of al dan niet grappig bedoelde rijmelarij? Of is het toch – waarschijnlijk onbewust – een uiting van anti-Joodse gevoelens?

  • kletsmajoor

   De ‘s’ en de ‘d’ zitten naast elkaar op een toetsenbord. Een typefout lijkt me daarom het meest waarschijnlijk. Je zoekt er nogal wat achter. Waarom?

   (in antwoord op AAFJE)
   • AAFJE

    Omdat het mogelijk is om – voor plaatsing – je tekst na te lezen en typefouten te verbeteren.

    (in antwoord op kletsmajoor)
    • kletsmajoor

     Wil je zeggen dat iemand die zijn tekst niet naleest anti-joodse gevoelens heeft?

     (in antwoord op AAFJE)
     • John JohnN

      Ik denk dat het meest relevante is hier: dat men zeer slordig omgaat met tekstcontrole alvorens iets online gesmeten wordt. Dat dit tot pijnlijke verkeerde uitleg kan leiden is een aansporing te meer om voortaan wat zorgvuldiger te zijn. Hartelijk dank als u dit ter harte neemt.

      (in antwoord op kletsmajoor)
    • RhodBerth

     Bij WIK is dat niet mogelijk. Tenminste, dat denk ik, anders zou het wel gedaan worden 😉

     (in antwoord op AAFJE)
 2. jan bosscher

  Iedereen heeft het recht belachelijk gemaakt te worden.

 3. Lex Hupe

  Een jood in een glazen dood…… beetje pijnlijke tjiepfaod niethwoahr?

Reacties niet toegestaan