Virtueel de verf van Van Gogh wegpoetsen

De oude vernislaag verwijderen van het schilderij De slaapkamer of de verf wegpoetsen van het doek Gezicht vanuit Theo's appartement: sinds donderdag kan iedereen virtueel aan de slag met de schilderijen van de beroemde kunstenaar Vincent van Gogh (1853-1890).

Het Amsterdamse Van Gogh Museum lanceert een app 'Touch Van Gogh' waarmee mensen gratis Van Goghs werkwijze kunnen onderzoeken. Het museum wil gebruikers laten ontdekken wat er in en onder de verf schuilgaat.

De app laat onder meer zien hoe een schilderij er voor een restauratie uitzag, waar het schilderij exact geschilderd is, welke verf verkleurd is en hoe de compositie van een schilderij is opgebouwd. De komende 2 jaar wordt de app, die is gemaakt voor een tablet, regelmatig uitgebreid met nieuwe schilderijen.

Met de App Touch Van Gogh maakt het Van Gogh Museum op aansprekende wijze de resultaten uit complex technisch onderzoek naar Van Goghs werkwijze toegankelijk voor een breed publiek. De App is er zowel voor Android als voor Apple. Zoek op "Touch van Gogh" in de app store.