Grote collectie van Hugo Claus onder de hamer

Gert Jan Hemmink had het gedrukte oeuvre van Hugo Claus bijna compleet. Alleen 'Love Song' bleek onvindbaar. Een boekje dat hij dan maar zelf uitgaf in 1 exemplaar. Zijn verzameling wordt op 28 mei bij Adams Amsterdam geveild.

Gert Jan Hemmink raakte al vroeg bevriend met Hugo Claus (1929-2008) en bemachtigde veel werk uit de privébibliotheek van de meester. In 49 jaar tijd bouwde hij een indrukwekkende verzameling op, een schatkamer van bijzondere publicaties, luxe-edities en zeldzame drukjes. Uiteraard gesigneerd, en vaak van handgeschreven commentaar voorzien.

Meer dan duizend stuks komen nu op de markt, te beginnen met het beeldend werk dat Hugo Claus alleen of samen met andere kunstenaars maakte. Er zijn exclusieve dingen bij, zoals een van de zeldzame olieverfschilderijen uit de Parijse Cobra-periode die Claus niet vernietigd had. De expert (1950) wordt geschat op 17.500 à 25.000 euro.

Ook 2 manuscripten springen eruit. Het werkhandschrift van 'Genesis', 33 teksten bij evenveel litho's van Roger Raveel, moet 16.000 euro halen. Nog zeldzamer is het originele losbladige manuscript van 'Paal en Perk' uit 1951 met 14 losse originele tekeningen van Corneille. Met een geschatte prijs van 26.000 à 30.000 euro moet dit het duurste stuk van de veiling worden.

Bron(nen):   De Standaard