77 duizend banen weg bij de overheid tot 2017

Tussen nu en 2017 zullen niet minder dan 77000 banen verdwijnen bij rijk en gemeenten. Dat blijkt uit de arbeidsmarktprognose van het UWV. De afgelopen jaren daalde het aantal werknemers bij de overheid ook al, in vijf jaar tijd met 12 duizend. De meeste banen verdwenen bij gemeenten (10 duizend). Bij Defensie verdwenen zo’n 6000 banen, eenzelfde aantal banen kwam er bij de politie juist bij. De reden van de krimp bij de overheid zijn de bezuinigingen. De krimp zette bij gemeenten ook in 2011 door; met 3910. Met deze daling beginnen de gevolgen van de rijksbezuinigingen op het gemeentefonds zich af te tekenen, aldus het rapport. De gemeentelijke personeelsbezetting is niet alleen gekrompen, maar ook ouder en vrouwelijker geworden. Daarnaast zijn er minder externen ingehuurd en is de instroom de afgelopen twee jaar gehalveerd, schrijft Binnenlands Bestuur

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Erwin Kwakkel

    Moeten ze bij TNT eens proberen dan staan de vakbonden en de linkse politieke partijen (SP/PVV) van de hoogste daken te schreeuwen. Maar ach, dit zijn maar graaiende ambtenaren….

  2. Edward_II

    Even in perspectief: Nederland heeft bijna een miljoen ambtenaren. 12.000 banen in 5 jaar is 0,25% van het totale ambtenarenbestand per jaar. T.o.v. andere beroepsgroepen komen ambtenaren er verdomde goed van af!

Reacties niet toegestaan