Het tekort was het afgelopen jaar ruim onder de 3 procent

Het overheidstekort is over de periode juli 2012 tot en met juni 2013 ( 4 kwartalen) volgens het CBS uitgekomen op 2,5 procent van het bbp. Dit is ruim onder de Europese bovengrens van 3 procent. Over heel 2012 was het tekort nog 4,1 procent van het bbp. Het overheidstekort kwam in het eerste halfjaar van 2013 uit op 2,5 miljard euro. In het eerste kwartaal was er een overschot van 4,5 miljard euro, grotendeels veroorzaakt door eenmalige opbrengsten uit de verkoop van mobiele-telefoonfrequenties. In het tweede kwartaal gaf de overheid 7 miljard euro meer uit dan zij ontving, voornamelijk bij de sociale fondsen. Het overheidstekort is in zowel het eerste als tweede kwartaal van 2013 lager dan in de afgelopen vier jaar in de overeenkomstige kwartalen. De overheidsinkomsten bleven toenemen. De premie-inkomsten voor de sociale verzekeringen stegen sterk, en ook de aardgasopbrengsten en dividendinkomsten namen fors toe. De uitgaven stagneren al sinds 2010. Op loonkosten en aankopen van goederen en diensten is bezuinigd. Het afgelopen halfjaar gaf de overheid hier ruim 1,5 miljard euro minder aan uit dan in het eerste halfjaar van 2012. Ook op subsidies is flink bezuinigd. De werkloosheids- en AOW-uitkeringen en de uitgaven in het kader van de Zorgverzekeringswet namen met 2,6 miljard euro toe.

Bron(nen):   CBS      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Reken maar raak, de leugen regeert.

  • Marcel van Houten

   Jouw 6 tegenstemmers zijn de laatste VVD stemmers.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Prikker

    Zeker niet, ik heb ook tegengestemd en ben zeker geen VVD-stemmer.
    Alleen klopt dit artikel niet.
    Begrotingstekorten worden van 1 jan. – 31 dec. berekend en niet over een andere discutabele periode. Dus praat het CBS hier peop. Bovendien zou het CBS geen politiek moeten willen bedrijven zoals ze in dit artikel doet, dat is niet haar rol (daar heeft het kabinet het CPB voor).

    Rutte verdient ‘t om voor héél veel redenen voor leugenaar uitgemaakt te worden, maar voor deze niet.

    (in antwoord op Marcel van Houten)
 2. RhodBerth

  Mooi, maar helaas rekenen we per volle jaar, en niet per 2 halve jaren 😉

  • Calhoun84

   Voor de tegenstemmers: deze cijfers zijn van de periode juli 2012 tot en met juni 2013. En zoals RhodBerth terecht aangeeft rekenen we per vol jaar.

   Voor Dead Silience: ik zie hier geen leugen in.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • Divert

    Precies en komt nog bij: dit zijn cijfers over een afgelopen periode. Rutte maakt nu een begroting voor 2014! Dan kun je niet teren op cijfers van 2 jaar terug. In 2014 is de werkloosheid hoger, belastinginkomsten dus lager, uitkeringen hoger. Kortom: 2014 is niet 2012 of 2013.

    (in antwoord op Calhoun84)
 3. Bart Matthesius

  Mooi, nu kan Rutte zonder gezichtsverlies (want daar gaat het tenslotte over) de extra bezuinigingen schrappen.

  • Buck Danny

   Nou nee, want het gaat erom dat het begrotingstekort structureel onder de 3% uitkomt. Inkomsten uit de verkoop van mobiele telefoonfrequenties zijn niet structureel. De stijgende uitgaven aan sociale voorzieningen zijn dat wel.

   (in antwoord op Bart Matthesius)

Reacties niet toegestaan