Krugman: Populisten hebben gelijk in de economie

De financiële sector keert razendsnel terug naar business as usual en dat is buitengewoon slecht nieuws. De bankiers worden weer aangemoedigd grote risico’s te nemen, omdat er nog steeds geen enkele (financiële) bestraffing volgt als het mis gaat. Het is dus zaak dat president Barack Obama zijn schroom van zich afschudt en paal en perk stelt aan de bonuscultuur.
Paul Krugman zet in The New York Times zijn eerdere aanvallen op de graaicultuur van Wall Street voort. Volgens Krugman erkent de Amerikaanse centrale bank inmiddels het desastreuze effect van de bonussen, zolang die alleen gericht zijn op het aanmoedigen van korte-termijnwinsten en geen afstraffing kennen voor bankiers die miskleunen.
Helaas aarzelt Obama. In een interview vroeg de Amerikaanse president zich vorige week af waarom bankiers wel een maximum-salaris zouden moeten kennen en andere captains of industry of topsporters niet. Dat is een rampzalige opmerking, aldus Krugman. Niet alleen omdat andere veelverdieners vaak wel maximumsalarissen kennen, maar vooral omdat fouten van andere ceo’s en fouten van topsporters niet de hele economie aan het wankelen brengen. Hun fouten hoeven ook niet met miljarden overheidsgeld te worden hersteld.
Obama is volgens Krugman bang om voor populist te worden uitgemaakt. Dat is helemaal niet nodig. In dit geval is populisme hetzelfde als verstandig economisch beleid.

Bron(nen):   The New York Times