De bedrieglijke werkelijkheid achter de koerswinsten (update)

Achter de enorme koerswinsten op de effectenbeurzen wereldwijd gaat een harde werkelijkheid schuil, zo waarschuwt The Economist deze week. Beleggers zien dat hun vermogen op een spaarrekening vrijwel niets oplevert, nu de rente extreem laaggehouden wordt, en dus zoeken ze massaal hun heil weer in aandelen.
De gevolgen zijn evident. De MSCI-wereldindex is sinds zijn dieptepunt eerder dit jaar al weer 24 procent gestegen. Veel geld vloeit naar de opkomende industrielanden, en vooral naar China, omdat beleggers denken dat daar nog enorme groeimogelijkheden zijn. Maar het zou goed kunnen dat de hoge aandelenkoersen vooral worden aangedreven door goedkoop geld.
Het gaat volgens The Economist te ver om te spreken van een nieuwe zeepbel. Maar het herstel van de bedrijfswinsten is wel zeer afhankelijk van de stimuleringsmaatregelen van overheden. Die worden nu afgebouwd, waardoor het tij gemakkelijk kan keren.
Op dit moment zijn de aandelen hoog gewaardeerd. Afhankelijk van de cijfers die worden gebruikt, is de gemiddeld koers-winstverhouding 20 of zelfs 27. Beide cijfers zijn duidelijk boven het historisch gemiddelde. Een nieuwe golf aan koersdalingen lijkt dus goed mogelijk. Een analist waarschuwt: Koersrally’s die worden aangedreven door een groot aanbod van liquiditeiten, hebben de neiging om keihard om te slaan, zonder enige waarschuwing vooraf.
Update: The Financial Times komt met een vergelijkbare analyse, zie de tweede link.

Bron(nen):   The Economist  The Financial Times