Krugman: Het gaat slecht met de banken

Terwijl de DSB failliet gaat, waarschuwt columnist Paul Krugman in The New York Times dat het nog lang niet goed gaat met de banken.
Goldman Sachs en andere zakenbanken melden weliswaar recordwinsten over het derde kwartaal en opnieuw enorme bonussen uitkeren, maar dat zijn wheeler-dealer banken die bemiddelen bij grote financiële transacties. Het probleem is dat de echte banken - banken die krediet verlenen - het heel slecht doen. Zowel de Citigroup als de Bank of America hebben in het derde kwartaal forse verliezen geboekt.
De economische malaise, vooral in de vorm van hoge werloosheid, resulteert in forse verliezen op hyptheken en creditcards. Met een dramatisch gevolg. Want banken zien zich genoodzaakt de kredietkraan dichter te draaien, waardoor de economische groei wordt afgeremd en het herstel op zich laat wachten.
Wat te doen? Krugman pleit, zoals hij vaker heeft gedaan, voor het scheppen van werkgelegenheid. Plus strengere regels voor met name de zakenbankiers, want als dat niet gebeurt zullen die opnieuw ongekende risico's gaan nemen. En als het weer misgaat, worden de verliezen opnieuw afgewenteld op de belastingbetaler.

Bron(nen):   The New York Times