Zo zet je je personeel klem

Kunt u zich Sergio Marchionne nog herinneren, de FIAT-baas die een jaar geleden in een blauwe trui de wereld afreisde? En links en rechts probeerde autofabrieken op te kopen die nagenoeg failliet waren? Het liefst met miljarden overheidssubsidie erbij als hij een slecht renderend merk overnam. Een bijzonder slimme koopman.
Vandaag is hij weer in het nieuws, nu staat hij uitgebreid in de schijnwerper bij de Financial Times.
Marchionne was onlangs in een van de grote Fiat-fabrieken present waar hij zijn personeel het volgende aanbood: ze mogen hun baan houden als ze instemmen met Amerikaans-achtige arbeidscontracten. Dat wil zeggen: weinig rechten, heel flexibel en dus radicaal afscheid nemen van alle verworvenheden die hier in het westen zo vanzelfsprekend zijn.
En als ze dat niet willen? Ook goed, maar dan gaat de grootste particuliere werkgever in Italië op zoek naar een ander land om zijn fabrieken neer te zetten.
Zit Marchionne te bluffen of niet? 
De Financial Times ziet dit revolutionaire voorstel als een proef die dadelijk ook de vakbonden in andere Europese landen te wachten staat. Ook in Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland mogen werknemers binnenkort kiezen: afstand doen van langdurig opgebouwde privileges of geen werk meer. 
Dat zijn blijkbaar de nieuwe arbeidsomstandigheden die in de naaste toekomst reëel zullen zijn. Of zoals Frits Bolkestein gisteren in The New York Times zei over het Europa van nu: 'The party is over.'

Bron(nen):   Financial Times