Bekende Chinadeskundige zet Westen op zijn plaats: “Je kunt beter arm zijn in China dan in de VS”

In het westen willen we liever niet te veel met China te maken hebben. De onderdrukking van de Oeigoeren (een miljoen Chinese moslims zitten in strafkampen), het surveillancesysteem (er hangt één bewakingscamera per twee inwoners), het algehele gebrek aan vrijheid. De beroemde Chinawatcher Kishore Mahbubani schetst echter een ander beeld. "Je verliest meer vrijheid door armoede in de VS dan je politieke vrijheid ooit waard kan zijn."

Grote Bevrijding
Mahbubani was voorzitter van de VN-Veiligheidsraad en stond al twee keer in de top 100 van belangrijkste denkers ter wereld. In Humo zet hij het westen op zijn plaats. "De perceptie is nog steeds dat de CCP (Chinese Communistische Partij, red.) 1,4 miljard mensen onderdrukt. Alsof de Chinezen ongeduldig wachten op de Grote Bevrijding, zodat ze eindelijk echte vrijheid en verkiezingen kunnen ervaren. Dat is allemaal níét waar, maar dat is voor de buitenwereld blijkbaar lastig om te beseffen. Er bestaan geen cijfers die bewijzen dat de Chinezen er miserabel aan toe zijn met hun regime. Volgens studies van de Harvard Kennedy School is de steun voor de Chinese regering gestegen van 86 procent in 2003 naar 93 procent in 2016."

Zijn eigen ervaring bevestigt dat. "Ik ga nu al 41 jaar naar China. Ik zie het volk niet lijden, ik zie juist heel tevreden mensen. Toen ik in 1976 naar Moskou ging, ontmoette ik héél weinig mensen die zo gelukkig waren. De meest optimistische jonge generatie vind je niet in de Verenigde Staten of België, maar in China. Ze zien een grote toekomst voor zich. Er is werk, stabiliteit, weinig criminaliteit, de luchtvervuiling neemt af, de jongeren kunnen zich ontplooien… De Chinezen staan niet achter één of andere leninistische ideologie, ze steunen de CCP omdat die China heeft getransformeerd tot wat het nu is."

Klassenmaatschappij
Ter vergelijking schetst de filosoof een duister beeld van Amerika. "De VS is een klassenmaatschappij geworden. De arbeidersklasse is al veertig jaar uitgesloten van economische groei, terwijl de superrijken hun rijkdom zagen exploderen. De econoom Angus Deaton heeft mooi aangetoond hoe die slechte economische vooruitzichten in de loop der tijd verergeren door een verstoord gezinsleven, maatschappelijk isolement, verslaving, obesitas en andere aandoeningen. Dan word je maar beter geboren in de onderste inkomenslaag in China, hoewel dat een armer land is dan de VS. Je kansen om in de gevangenis te belanden of geweld te ondergaan, zijn véél kleiner. Je verliest meer vrijheid door armoede in de VS dan je politieke vrijheid ooit waard kan zijn."

Hij gaat nog een stap verder: "Dat de 1,4 miljard Chinezen zich relatief op hun gemak voelen met een sociale en politieke orde die totaal anders is dan de westerse, zou in het Westen aanleiding moeten geven tot diepe introspectie. Is het verstandig te denken dat er maar één weg is die alle samenlevingen moeten bewandelen als ze groei en vooruitgang willen? Ik vrees dat westerlingen nog moeten beseffen dat we volop evolueren van een wereld met één dominante beschaving naar een wereld met meerdere succesvolle beschavingen, elk met hun eigen samenlevings- en regeringsmodel. Een multipolaire planeet. De Chinese samenleving is geen replica van de westerse, en doet het op veel vlakken gewoon beter."

Lees hier het hele interview.

Bron(nen):   Humo (€)