Crisis: als Griekenland failliet gaat zal dat lijken op de val van Lehmans Brothers

"Als Griekenland zijn schulden niet meer betaalt zal er een schok gaan door het financiële systeem en een domino-effect optreden dat lijkt op wat gebeurde tot Lehman Brothers omviel." Richard McGuire, strateeg van de Rabobank in Londen, waarschuwt in The Times voor een economische ramp.
Maar de politici willen daar nog niet aan. Europese politici gedragen zich volgens de Financial Times zoals de veroordeelde man die van de koning mocht blijven leven als hij binnen een jaar diens paard leerde spreken. Hij nam de uitdaging aan. "Er kan immers van alles gebeuren. De koning kan sterven, ik kan dood gaan en het paard kan leren praten." Het is volkomen duidelijk dat de situatie in Griekenland zal eindigen in een een faillissement en een betalingsregeling met de schuldenaren. Maar de politici zijn nog niet zover. Ze gebruiken hun jaar in de hoop dat er iets gebeurt. Wat dat iets is, dan is niet duidelijk. De Economist en The Financial Times zetten, beide op hun eigen manier, uiteen waarom de zogenaamde oplossingen van Europa niet serieus zijn. En waarom de ministers liegen als ze zeggen dat Griekenland nooit failliet gaat (Franse minister Lagarde) of dat de operatie de helpende landen geen geld gaat kosten (Jan Kees de Jager)
De Economist toept de politici op uit de kast te komen. De zaak in Griekenland is reddeloos en daar hoort een plan bij voor een reddeloos land. Ook al gaat dat heel veel kosten.
Ooit zal je het de kiezers toch moeten vertellen
Illustratie ui The Economist:  

 
Illustratie uit de Times
  

  Griekenland gisteren  

 

Bron(nen):   Financial Times  Economist  The Times