Is de Euro eigenlijk wel gered?

Het hosannagevoel blijft uit. Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde vandaag de waardering van Griekenland. Volgens Moody’s is het zo goed als onvermijdelijk dat Griekenland zijn betalingsverplichtingen niet kan nakomen.
Beleggers lijken ook weinig overtuigd door het akkoord. De rentes op Italiaanse, Griekse en Spaanse obligaties lopen weer op. De koersen van grote Europese banken dalen. Geen opgeluchte beleggers na het akkoord over Griekenland op de eurotop afgelopen donderdag. Wel veel pessimisme en vooral onduidelijkheid, schrijft NRC.
Hoeveel steun krijgt Griekenland? Komen de miljarden die de banken bijdragen bovenop het steunpakket of maken ze er deel van uit? En dragen banken wel miljarden bij?
Zelfs regeringsleiders die aan de onderhandelingstafel zaten, verschillen sterk van mening over wat ze hebben afgesproken. De Nederlandse premier Rutte sprak na de top over een totaalpakket van 109 miljard euro, inclusief een bijdrage van 37 miljard euro van banken. Maar volgens Duitsland dragen de EU en het IMF 109 miljard euro bij en komt de steun van de banken daar bovenop. De meeste Europese ambtenaren en regeringsleiders volgen de Duitse uitleg van het akkoord.
Er is wel een besluit genomen, maar wat precies is besloten staat niet vast en dus ook niet of het toereikend is