Russische olie- en gasopbrengsten nog nooit zo hoog: zijn de sancties wel effectief?

Het lukt de Europese Unie niet om het eens te worden over een boycot van Russische olie en gas. Ondertussen haalt Poetin recordopbrengsten op voor zijn oorlogskas. In de eerste vier maanden van 2022 heeft hij al 50 procent van zijn geplande olie- en gaswinsten binnen.

Sinds februari heeft de EU vijf sanctiepakketten opgelegd aan Rusland. Naast individuele sancties en diplomatieke maatregelen, zijn er grote pakketten aan economische sancties uitgerold. Het is veel moeilijker voor Russische bedrijven om zaken te doen met landen in Europa en dat raakt de import- en exportsector hard.

Hongarije
Over een boycot van Russische energie kan de EU daarentegen maar geen akkoord bereiken. Iedereen moet het eens zijn voor het uitvoeren van zulke maatregelen, maar Hongarije ligt dwars. Ook zijn veel landen afhankelijk van Russisch gas, olie en kolen en is een alternatief niet zo snel voorhanden.

Rob de Wijk, deskundige op het gebied van internationale betrekkingen, wijst op nieuwe data, waaruit blijkt dat Rusland dit jaar dubbel zoveel winst heeft gemaakt met de verkoop van olie en gas als vorig jaar in dezelfde periode. De Wijk betwijfelt dan ook de effectiviteit van de sancties. "Is dat idee van een olie- en gasembargo wel effectief? Tot nu toe vaart Poetin er wel bij," schrijft hij op Twitter.