“De Nederlandse lonen moeten omhoog”

Sinds de crisis van 2008 blijven Nederlandse consumenten bang om teveel uit te geven. Daardoor is de consumptie te laag en als gevolg daarvan ook de economische groei. Een aantal economen van naam pleit in De Telegraaf voor een behoorlijke loonsverhoging om daaraan iets te doen.
„We hebben al veel geprobeerd, maar niets helpt om de consumptie aan te zwengelen”, zegt de Groningse hoogleraar internationale economie Steven Brakman tegen de krant. „Misschien moeten we nu iets creatiefs doen: meer loonsverhoging zal zeker helpen om de bestedingen te stimuleren. Voor onze concurrentiepositie hoeven we niet te vrezen als de Duitsers het ook gaan doen.” „De loonkosten kunnen 3 tot 3,5 procent stijgen”, zegt Lex Hoogduin, oud-directeur van De Nederlandsche Bank. Volgens hem is dat belangrijk om meer inflatie aan te wakkeren. De gemiddelde prijsstijging is in Europa heel erg laag. Hoogduin: „Nu dreigt er deflatie en als je daar eenmaal in terechtkomt, kom je er moeilijk weer uit.” Hij wijst erop dat iedereen met schulden, zoals een hypotheek, last heeft van de ongekend lage inflatie.
Volgens econoom Robin Fransman moet de koopkracht omhoog. „De inflatie en de koopkracht zijn te laag om het economisch herstel mogelijk te maken.”  

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. malky

  Niet meer uitgeven dan er binnenkomt is een prima instelling, moet de overheid ook eens proberen.

  • Dead Silence

   Eens, maar die boodschap is boven hun pet. De overheid heeft geen inkomsten maar een uitgavenprobleem veroorzaakt door ambtenaren die willen scoren met belastinggeld. In dit land kan men makkelijk 50 miljard bezuinigen. Ik word al ziek als men ligt te huilen over een paar honderd miljoen. Da’s minder dan en promille.

   (in antwoord op malky)
 2. kletsmajoor

  De lasten (vooral belastingen) moeten omlaag. Loon(kosten) verhogen is gokken met de werkgelegenheid. Als het veronderstelde effect van loonsverhoging tegenvalt of uitblijft gaat de werkgelegenheid dalen (een aantal bedrijven gaan dan falliet) tot de som van alle lonen weer gedaald is tot het niveau dat de economie kan dragen.

  Wie heeft er nog zoveel vertouwen in economen dat ze die gok aandurven?

 3. Knelis twee

  Begin met indexeren pensioenen, stop met steeds maar verhogen van het eigen risico in de zorg en de huurverhogingen.Wat te denken van de wet uniformering belasting.
  Allemaal verlies van koopkracht. Juist voor de groep ouderen zonder flinke spaarpot heeft grote gevolgen. Banken profiteren van de lage inkoop geld maar geven dit niet door aan mensen met een hypotheek ! De overheid kan zeer goedkoop geld lenen daar werkgelegenheid mee scheppen en als de infrastructuur daarmee wordt verbeterd dan betaald zich dat op termijn terug.

 4. Peter

  Als de lonen stijgen pikt de rOverheid dat wel weer in door de belastingen te verhogen. Zo gaat het alweer decennia. Je krijgt nu een aalmoes van ze in de vorm van toeslagen. Die men na de algemene heffingskorting ook weg wil hebben. Geleidelijk afbouwen merk je niet.

  Nee, het gaat hier alleen om verhoging van de toplonen en bonussen. Die zijn nooit gedaald en hebben nooit iets in hoeven te leveren.
  3 procent op een minimum inkomen is niks. Houdt niet eens de inflatie e.d. bij.
  3 procent op een toploon is veel meer kompensatie voor de inflatie e.d.

  M.a.w. als hij de ekonomie graag wil aanjagen moeten ze beginnen met de minimumlonen te verdubbelen.
  Anders is er geen redden meer aan.
  Zodra het slecht gaat merken eerst de minimumlonen dat en zodra het weer goed lijkt te gaan merken eerst de topinkomens dat.
  Het is al decennia lang kommer en kwel.

 5. Lio

  Als de hoogte van de lonen zo cruciaal was als men beweert, dan was de werkloosheid in Zwitserland torenhoog geweest waar de lonen 2 tot 2,5 keer hogere zijn dan in Nederland. Feit is dat de werkloosheid in Zwitserland 2,9% is en in Nederland 8,4%. En dit ondanks het feit dat veel (hoogopgeleide) buitenlanders uit omringende landen in Zwitserland werken die niet in de statistieken voor werkloosheid meegenomen worden omdat ze niet in Zwitserland wonen en ‘s avonds terugkeren naar eigen land. Veel hoofdkantoren van grote multinationale bedrijven en internationale organisaties zijn ook daar gevestigd. Dit weer ondanks de veel hogere lonen en dure vastgoed/vestigingskosten. Belastingen zijn veel lager wat helpt.

 6. Vogelbeest

  Als de toeslagen afgeschaft worden kan de belasting naar een flattax van 15%. Dat zou een economische groei van 8% moeten geven. En zónder de concurrentiepositie van Nederland in gevaar te brengen.

Reacties niet toegestaan