De minima redden het niet meer: 'Dan maar geen zorgverzekering'

Economie
maandag, 01 augustus 2022 om 18:57
welingelichtekringen header 1
Mensen met een bijstandsuitkering zijn er gemiddeld 65 euro per maand op achteruitgegaan. En ze kwamen al nauwelijks rond. Daardoor lopen de schulden op.
ABN Amro waarschuwt dat de inflatie bijstandsgerechtigden financieel de kop kost. De bank becijferde dat ze daardoor 65 euro minder te besteden hebben per maand. "Omdat bijstandsgerechtigden volgens het Nibud nauwelijks minder kunnen uitgeven aan voeding zonder ongezond te gaan leven, gaan we ervan uit dat ze het afgelopen jaar hebben bezuinigd op de huur en de zorgverzekering."
De betalingsachterstand bij de zorgverzekering loopt gemiddeld op tot zeven maanden. Econoom Piet Rietman van ABN Amro legt aan RTL Nieuws uit: "Mensen met schulden bezuinigen het eerst op deze verzekering en pas later op gas, water, licht en huur of hypotheek. Je kunt immers wel je huis uitgezet worden als je niet betaalt, maar artsen weigeren onverzekerden niet."
Dat meer Nederlanders financieel in de knel komen blijkt ook uit het aantal mensen met schulden bij de Belastingdienst: dat liep op van ongeveer 3 miljoen in 2019 naar 3,6 miljoen nu.
Een oplossing is er volgens Rietman niet. "Bij onze berekeningen zijn de koopkrachtreparaties van het kabinet al meegenomen. Tenzij je de uitkeringen en lonen flink verhoogt, zullen schulden oplopen."