‘Holland, niet Hollande, bezorgt Europa kopzorgen’

De uitslag van Franse presidentsverkiezingen waarin François Hollande Nicolas Sarkozy overtroeft? Niet interessant, vindt de Wall Street Journal. Nee, het is de ineenstorting van de Nederlandse regering, ‘een stelletje boekhouders’ schrijft de krant, is een veel grotere schok. 'Nu de eurozone in een nog diepere recessie glijdt, wordt het debat over de groei ten opzichte van soberheid nog meer gepolariseerd.'
Hoewel Nederland ver verwijderd is van een crisis, maken Wilders’ bezwaren deel uit van een aanzwellend koor van kritiek op beleid in de eurozone ten aanzien van schulden en tekorten, schrijft de krant. De nationale politiek vormt een toenemende bedreiging voor de eenheid binnen de eurozone. 'Als zelfs de noordelijke kern van de eurozone er niet in slaagt om aan de begrotingsbeloften te voldoen, zullen beleggers opnieuw twijfelen of het valutablok in staat is de crisis te beheersen'.

Commentaren in de internationale pers:
De Standaard: Na de de verkiezingen moet er ook een regering gevormd worden. De kans is klein dat die in een wip rond zal zijn. Nederland heeft immers een erg verbrokkeld partijenlandschap waardoor er waarschijnlijk vier partijen nodig zullen zijn om een stabiele regering te vormen. Nederland krijgt Belgische trekjes.

The Financial Times: De bezuinigingsmaatregelen van de EU hebben leiders in Zuid-Europa, waaronder Griekenland, Italië en Spanje, al hun baan gekost. De schade ervan lijkt zich nu uit te spreiden naar het welvarende Noorden van Europa.

Frankfurter Allgemeine Zeitung :
Wilders kan zijn kiezers na anderhalf jaar indirecte regeringsdeelname maar weinig successen presenteren. Des te meer kan hij zich op een ander publiek verheugen. Hij heeft zich op 1 mei in New York aangemeld om zijn boek Marked for Death: Islam’s war against the West and Me (...) te presenteren.

Die Welt: Wilders schuift de EU de zwarte piet toe: ‘Wij hebben de rug recht gehouden tegen de 3-procentseis van Brusselse bureaucraten’. De PVV-leider zit daarmee in hetzelfde schuitje als de door hem zo graag bespotte Zuid-Europese politici.

Bron(nen):   Wall Street Journal