's Werelds rijkste landen en grootste economieën in 2 fraaie grafieken

Economie
donderdag, 31 mei 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het bruto binnenlands product (bbp) is een nuttige maatstaf voor het bekijken van nationale economieën. Het is eigenlijk de totale dollarwaarde van alle goederen en diensten die een land produceert in een jaar. NPR liet een grafiek maken van alle landen met een bnp van meer dan 100 miljard dollar:
Heeft een land een zeer hoge bbp-waarde, dan is zo’n land een belangrijke economische speler in de wereld. Maar dat wil niet zeggen dat de inwoners rijk zijn. Een betere maat voor de rijkdom of armoede van de inwoners van een land is het bbp per hoofd van de bevolking - gecorrigeerd door het feit dat je voor 1 dollar in sommige landen meer koopt dan in andere. Een grafiek van alle landen in de wereld met een bbp per hoofd van de bevolking meer dan 15.000 dollar per jaar.
pm gr gdp 462b 01
Het opvallendste verschil tussen de twee grafieken is misschien wel China. Het is de tweede grootste economie ter wereld, maar is de bevolking is nog steeds erg arm. China, dat een bbp per hoofd van de bevolking van 7.599 dollar heeft, komt zelfs niet voor in de tweede grafiek.  
pm gr gdp 462b 02
Bron(nen): NPR