Spaanse minister: Duitsland is na de oorlog ook geholpen

De Spaanse minister van Europese zaken Iñigo Méndez de Vigo deed in Bild Zeitung een opmerkelijke uitspraak: de Duitsers moeten niet zeuren op hulp aan anderen. na de oorlog heb die anderen hen tenslotte van de ondergang en hongersnood gered. „Wij leven in een Europese Unie en dan moet de een de ander als in een familie helpen in moeilijke situaties; anders kan de EU niet functioneren”, aldus Iñigo Méndez de Vigo met betrekking tot de Europese schuldencrisis. „Het gaat om leningen; deze hulp wordt terugbetaald.” „En we zouden in de discussie ook de geschiedenis niet moeten vergeten”, vervolgde Méndez. „Na de Tweede Wereldoorlog is Duitsland in een veel moeilijkere situatie ook erg geholpen; veel landen hebben ten gunste van Duitsland afstand gedaan van geld. Dat zou Duitsland niet moeten vergeten.” West-Duitsland kreeg van 1948 tot 1951 meer dan 1,4 miljard dollar hulp uit het Marshallplan.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. malky

  In Spanje hebben ze namelijk ook net een wereldoorlog achter de rug, oh wacht niet, het blijkt de standaard zuid europese “way of life” te zijn, structureel jarenlang ver boven je stand leven, en nu je handje ophouden.
  Bovendien, was het maar zo dat alleen Duitsland het zinkende schip HMS Europa drijvend probeert te houden, waren wij er vanaf.

 2. Genuine_Defector

  Een afgeleide Godwin. De nazi’s en Hitler worden er nog net niet bijgehaald, maar de strekking zegt genoeg.

  Sneu en desperaat als je je als land op internationaal niveau moet verlagen tot zulke uitspraken. Toont wel aan dat de nood hoog is, daar in Spanje.

  Oh, en dat terugbetalen van die hulp? Daar gelooft natuurlijk allang niemand meer in. Veel non-argumenten dus, van die Spaanse minister. Zitten we niet echt op te wachten.

 3. Frits

  Ik mis in dit stukje het bedrag van de totale Marshallhulp aan Europa inclusief Spanje. Die was 14,5 miljard waarvan Duitsland dus net een achtste heeft gekregen, en niet bepaald uit goedgeefsheid van andere landen. Alsof die “anderen hen van de ondergang en hongersnood hebben gered”. Als ze gekund hadden had de rest van Europa Duitsland met plezier laten verrekken – denk ik zo.

Reacties niet toegestaan