Deze landen zijn ondanks hun korte werkweken toch heel welvarend

Minder uren werken en toch hetzelfde verdienen, in Zweden begint het realiteit te worden. Daar experimenteren meer en meer bedrijven en overheidsorganisaties met zesurige werkdagen. Ze gaan er vanuit dat de productiviteit zal stijgen en werknemers gelukkiger worden. Een meer relaxte benadering van werk hoeft inderdaad niet ten koste te gaan van welvaart blijkt uit deze twee grafieken. Zweden staat nog altijd negende op de lijst van meest competitieve landen van het Wereld Economisch Forum. Dit is de top 10: Top 10 competitive countries 2015 Laten we deze grafiek vergelijken met die van landen met de kortste werkweken. Behalve Zweden, lukt het ook Duitsland, Nederland en Zwitserland om relatief weinig uur te werken en toch competitief te blijven. TOP 10 shortest working hours  

Bron(nen):   World Economic Forum      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. johandevri

  ja dat klopt. IN deze landen is de arbeidsproduktiviteit dan ook erg hoog. In Spanje vb. werken ze meer uren maar door het trage tempo en door de siesta valt het netto toch lager uit als vb. in NL. In spanje gaan vb. doodleuk veel winkels 3 uur lang dicht tussen de middag…en het verhaaltje ” ja maar dat komt door de warmte” is natuurlijk allang onzin. Overal hangen airco´s en niet in heel spanje heerst een warm klimaat. In het Noorden kan het in de winter zelfs kouder zijn als in NL en nog veel sneeuw vallen ook! Ik bedoel maar….

  • jan bosscher

   maar waar is het gezelliger?

   (in antwoord op johandevri)
   • johandevri

    ja in Spanje natuurlijk! Ha ik heb er 7 jaar gewoond;-) Echter moeten er wel centjes verdiend worden….en dat ging (en gaat nog steeds) erg lastig in Spanje. Het is mi nog stukken burocratischer als NL…en ook veel formeler. Hiearchiser ook. (schrijf ik dat goed..?) Om maar te zwijgen van het loon nivo. Echter zijn sommige kosten gelijk als die in NL of zelfs hoger!!

    (in antwoord op jan bosscher)
 2. Bartje

  Tussen aanwezig zijn op de werkplek en daadwerkelijk economische arbeid verrichten zit een groot verschil.

 3. jantje

  Eerst maar eens even zien hoe de hierboven staande cijfers tot stand zijn gekomen. Voorbeeldje: Als ze deeltijders als vol hebben genomen dan klopt er niets van.
  Volgens mij heeft Nederland namelijk weinig vakantiedagen in vergelijking met andere landen. Andere landen hebben over het algemeen veel meer nationale feestdagen. Ik denk dat de werknemers in NL veel uren maken maar dat werkelozen en mensen met een uitkering zijn meegeteld.

  • Jaap Aap

   Nationale feestdagen,vakantiedagen etc. zijn allemaal meegerekend in het aantal gewerkte uren per jaar. En dus ook deeltijd.

   Je hebt wel een erg lage achting voor de onderzoekers en het WEF. Of een erg hoge achting van jezelf natuurlijk….

   (in antwoord op jantje)
   • jantje

    Kennelijk doe ik iets verkeerd. Ik zie ook niet om me heen.
    Ff rekenen, beetje slag om de arm: 250 werkdagen * 8 uur is 2000 uur – 25 vakantiedagen á 8 uur is 1800 uur. – 12 adv dagen = 1716 uur.
    Hoe komt de VN dan aan 1421 uur, vraag ik me dan af?
    Scheelt nogal.

    (in antwoord op Jaap Aap)
    • Jaap Aap

     Je vraagt hoe de VN bij dat lagere cijfer komt. Dat is DUS omdat ze niet iedereen die werkt voor 40 of 38,5 uur of wat dan ook aanslaan. Nederland kent een van de hoogste percentages deeltijd werkers. Dat drukt dus aanzienlijk op het gemiddelde. En daarmee heb je je eigen vraag beantwoord. Onze welvaart gedeeld door het aantal gewerkte uren is dus erg hoog ofwel wij hebben een enorm productieve beroepsbevolking.

     (in antwoord op jantje)

Reacties niet toegestaan