Hollande over eurocrisis: ‘Het ergste is voorbij’

Aan de vooravond van een nieuwe top in Brussel, heeft de president van Frankrijk in een interview met een aantal Europese kranten, waaronder Le Monde en The Guardian, gezegd dat 'het ergste' - dat wil zeggen, de angst voor een ineenstorting van de eurozone - 'voorbij is'. Volgens Francois Hollande is de weg uit de eurocrisis heel dichtbij. 'Omdat we op de top van 28 en 29 juni de juiste besluiten hebben genomen en we ze verplicht hebben ze snel toe te passen.' Op de top van morgen komt de crisis nog aan de orde. Griekenland hoeft niet uit de eurozone, zegt hij. En de landen die grote bezuinigen hebben doorgevoerd  kunnen weer tegen redelijke rentetarieven geld lenen. Er moet nog wel wat gebeuren volgens Hollande: de Europese schuld moet gemeenschappelijk worden gedeeld door de uitgifte van Europees schuldpapier en landen die een overschot hebben moeten meer geld gaan uitgeven om de rest uit de crisis te halen. Hollande wil een maandelijkse bijeenkomst van de Europese leiders om de vinger aan de pols te houden.      

Bron(nen):   The Guardian  Le Monde    

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. secretariaat Meebeslissen

  Schulden delen is niet hetzelfde als problemen oplossen.
  Er wordt gesproken over een euro-crisis, maar dat is slechts 1 van de symptomen. We zijn aan de grenzen van groei gestoten, al was het voorlopig alleen nog maar een demografische kwestie. Het geld-uit-schulden systeem waar we nu op draaien is alleen houdbaar onder exponentiële groei en functioneert niet meer. Het erkennen en aanpassen van het systeem gaat nog heel lang duren, Japan heeft dit probleem al decennia en is nog steeds niet zover.

 2. Koos_Koets

  Als “ze” dit soort dingen gaan zeggen wordt het oppassen geblazen!

  • FloatingSoulPeter

   Inderdaad. Gaat nu snel gebeuren.
   De kontouren van instorting naderen nu met rasse schreden.
   Nog een paar maatregelen en de hele wereld ekonomie is verleden tijd.
   Ook al ging het in China iets beter.
   Heb ik niks van gemerkt.

   (in antwoord op Koos_Koets)
 3. kletsmajoor

  Zolang er op eurobonds wordt aangedrongen is de eurocrisis niet voorbij. Zeuren om eurobonds betekend n.l. dat er nog steeds naar wegen worden gezocht om de sterke landen de schulden van de zwakke landen te laten betalen. De eurocrisis is pas opgelost als elk land z’n eigen schulden weer kan dragen.

 4. FloatingSoulPeter

  Het ergste moet nog komen.
  Wat een clown, zeg.
  De juiste besluiten zijn eind juni al genomen ?
  Ja, dat het niet meer terug te draaien is.
  Hadden ze toen nog kunnen doen.
  Nu in rap tempo de ontmanteling van de EU-zone bewerkstelligen.

 5. grasspriet

  Des te harder ‘men’ dit roept, des te minder geloof ik het.

 6. malky

  De Franse Al Sahaf.

 7. Cornelis Berend

  De banken hebben teveel tegoeden van hun klanten opgebrand. Als iedereen in één keer z’n geld terug wil, is er een probleem. Zo dat risico er niet zijn, dan was de crisis zo opgelost.

 8. peelduiker

  Geachte redactie,

  waarom worden mijn artikelen niet meer toegevoegd? Wat is er mis mee…is er hier ook al censuur…mag er hier ook niet kritisch gesproken worden over Europa?

  • Monique Smits

   U mag gerust kritiek leveren. Waarschijnlijk is uw reactie per abuis onder een ander artikel beland.
   Redactie.

   (in antwoord op peelduiker)
 9. peelduiker

  Even rekenen
  Garanties zijn natuurlijk per definitie onzeker en om die reden heeft de Rekenkamer het somberste scenario uitgerekend. Daarom een waarschuwing vooraf: de getallen gaan u doen duizelen.

  (1) garanties voor Europese schuldencrisis: (a) ECB= 72 m; (b) steun eurolanden (IMF,EFSF,ESM,Griekenland)=150 m >>>totaal 222 miljard

  (2) garanties bedrijfsleven: totaal 18 miljard

  (3) garanties woningmarkt: (a) HRA= 12 m; (b) nat. hyp. garantie= 140 m; (c) woningcorporaties= 88 m >>>totaal 240 miljard

  (4) garanties financiele sector: (a) dep.gar. systeem= 390 m; (b) interbancaire leningen= 33 m; (c) backup ING=10 m >>> totaal 433 miljard

  En daarmee komen de door de Nederlandse overheid afgegeven garanties op het ‘mind-boggling’ cijfer van 913 miljard euro. Twee maal onze staatsschuld. En dan heb ik het nog niet eens over het door de Rekenkamer geschatte bedrag aan ‘impliciete garantie systeeminstellingen’ (zeg maar: Nederlandse banken die failliet gaan) op 2.200 miljard euro. Ik wil er niet eens over nadenken.

  Perfect storm
  Ok, het zijn (op dit moment) de maximale garanties. Maar helaas kunnen alle garanties tegelijkertijd opgevraagd worden. De ‘perfect storm’. De eurolandencrisis en de uitstaande woninghypotheken kunnen banken omver trekken en dan wordt de Nationale Hypotheek Garantie aangesproken. En in het verlengde het Deposito Garantie Systeem.

 10. Bert Hilhorst

  Kan die man zijn naam niet veranderen?.
  Bijvoorbeeld in Menteur.

Reacties niet toegestaan