Britse econome trekt volle zalen: de economie is als een donut

Het huidige economische systeem is te veel gefocust op geld en groei. Daarmee helpen we het milieu om zeep en worden rijken alleen maar rijker, terwijl grote groepen in armoede leven. Dat zegt de populaire econome Kate Raworth. Ze pleit voor een nieuw model: de economie als donut. Daarover schrijft het AD.

De donut
De binnenste ring van de donut is het sociale minimum, wat nodig is om goed te leven. De buitenste ring is de ecologische begrenzing. Komen we in het gat van de donut dan is er armoede en tekort. Buiten de donut is er overschot en raakt de aarde uitgeput. Het moge duidelijk zijn: we moeten in het eetbare gedeelte van de donut blijven. Dat gebeurt nu op een groot aantal vlakken niet, meent de Britse. Er is veel armoede én we putten de wereld uit.

Crisis
Raworth, die werkzaam is aan de universiteit van Oxford, vindt dat economische groei geen doel op zich moet zijn. Eeuwige groei is onmogelijk stelt ze, aangezien de natuur ook niet almaar doorgroeit. Ze vindt dat economen met hun modellen de werkelijkheid te veel versimpelen. “Wat, is de afbraak van het milieu ‘een extern effect’? Door zo te denken zijn we in een klimaatcrisis beland. De wereld is ingewikkeld. Laat dát het uitgangspunt van economische modellen zijn.”

Veel fans
Raworth trekt momenteel volle zalen met haar verhaal. Haar korte toer in Nederland was in no time uitverkocht. Een van haar fans is oud-premier Jan Peter Balkenende, die haar vaak aanhaalt in zijn speeches. “Ik vind haar werk inspirerend. Ze wil elementen als klimaatverandering en ongelijkheid voluit integreren in de economische theorie.”

Kritiek
Maar er klinkt ook kritiek. Zo zou ze wat al te gemakkelijk shoppen in het werk van andere economen en enkel de elementen gebruiken die in haar verhaal passen. Robert Dur, professor economie aan de Erasmus Universiteit, vergelijkt haar met Thomas Piketty, die eveneens een duidelijke agenda heeft. Er is volgens hem wel een groot verschil: Piketty kwam met uitgebreid eigen onderzoek en een berg data waarover hij in discussie ging met collega’s, waar Raworth vooral een theorie uiteen zet. Een mooie theorie, dat wel.

Bron(nen):   AD