Volgens deze grafiek gaat de hypotheekrente binnenkort omhoog

De hypotheekrente staat al heel lang heel laag. En iedereen vraagt zich af hoe lang dat nog zo blijft. Intermediair Van Bruggen Adviesgroep denkt een antwoord te hebben: niet lang meer.

In de nieuwsbrief van maandag schrijft Van Bruggen dat het een ommekeer verwacht, zo meldt Business Insider. De rente stond zo laag doordat de Europese Centrale Bank geld bleef bijdrukken om de economie aan te zwengelen, maar nu die weer op volle toeren draait, zou het logisch zijn dat er wordt afgebouwd. Dat gaat mogelijk ook gebeuren, gezien de ontwikkeling van de rente van de tienjarige Nederlandse staatslening (kapitaalmarktrente).

De hypotheekrente volgt vrijwel altijd met enige vertraging de kapitaalmarktrente. Doordat die laatste is gestegen is het verschil tussen beide rentes nu te groot. De verwachting is dus dat de hypotheekrente omhoog zal gaan. Van Bruggen schrijft: “Op basis van deze grafiek lijkt de kans op kleine renteverhogingen op korte termijn groter te worden, nadat we de afgelopen maanden verwend zijn met voornamelijk kleine renteverlagingen.”

hypotheekrente, huizenmarkt

Bron(nen):   Business Insider