Brussel boos op belastingparadijs Nederland: “Dit vergroot de last voor Europese belastingbetaler”

Nederland is al jaren een heerlijke plek voor multinationals die te beroerd zijn om belasting te betalen. Rutte onthaalt ze met open armen. Tot grote onvrede van Brussel. De verantwoordelijke eurocommissaris had vandaag openlijk harde kritiek op ons belastingbeleid.

Brievenbusfirma’s, schimmige belastingconstructies, Nederland is bijna net zo’n belastingparadijs als de Bahama’s of Bermuda. Onlangs wist ons land op het nippertje te ontsnappen aan de zwarte lijst van ‘tax havens’ die de EU had opgesteld, maar dat wil niet zeggen dat de Europese Commissie akkoord gaat met de handelswijze van Nederland.

Eurocommissaris Pierre Moscovici (Belastingen) stelde op een persconferentie de ‘agressieve belastingplanning’ van Nederland en zes andere lidstaten aan de kaak, schrijft de Volkskrant. “We erkennen de stappen die sommige lidstaten onlangs hebben genomen om hun belastingmodel aan te passen. Maar er moet duidelijk meer gebeuren,” aldus Moscovici. Zijn opmerking volgt na publicatie van een uiterst kritisch rapport, waarin voor elke lidstaat is onderzocht welke gunstige belastingregels er zijn om het multinationals gemakkelijk te maken. Nederland scoort op elk aspect slecht.

“Deze praktijken ondermijnen de rechtvaardigheid en het gelijke speelveld in onze interne markt, en ze vergroten de last voor Europese belastingbetalers,” stelt Moscovici. Nederland ligt al veel langer onder vuur. Staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, gaf bij zijn aantreden al aan dat de reputatie van Nederland schade oploopt door het dubieuze belastingbeleid. Maar tot nu toe blijft het bij woorden.

Bron(nen):   De Volkskrant