Onderzoek: Vlees in de supermarkt is veel te goedkoop

Vlees is in de supermarkt veel te goedkoop. De werkelijke kosten van een stukje kip, rund of varkensvlees liggen veel hoger. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau CE Delft.

Nu nog worden externe kosten als klimaatschade, milieuvervuiling en subsidies doorberekend aan de belastingbetaler. Zou de vleesetende consument er zelf voor moeten betalen dan zou kip ruim een kwart duurder zijn. Rundvlees zou 40 procent meer kosten en voor varkensvlees moet eigenlijk 53 procent meer worden betaald. In totaal kosten vleeseters de Nederlandse samenleving ongeveer 4,5 miljard euro aan verborgen kosten.

De auteurs stellen dat de overheid de ‘maatschappelijke kosten meer zou moeten doorberekenen in de prijs van vleesproducten’ om consumenten aan te zetten tot een plantaardiger dieet. Diverse deskundigen waar de Volkskrant mee sprak zijn het eens met de conclusies en noemen het onderzoek nog aan de conservatieve kant. Allerlei verborgen kosten zoals gezondheidsschade, overmatig antibioticagebruik, bodemuitputting en de afnemende biodiversiteit zijn nog niet eens meegerekend.

Bron(nen):   De Volkskrant