1.100 top-economen waarschuwen Trump: maak niet dezelfde fout als in 1930

Meer dan 1.100 belangrijke economen hebben een brief gestuurd aan Donald Trump. Ze adviseren de Amerikaanse president om de geplande importheffingen terug te draaien en zo te voorkomen dat Amerika een van de grootste fouten van de Grote Depressie herhaalt.

In de brief wordt gewaarschuwd dat de recente protectionistische maatregelen al schadelijk zijn geweest voor de Amerikaanse economie. De economen citeren verder een brief uit 1930 waarin het Congres werd afgeraden om de Smoot-Hawley Act aan te nemen. Die betrof een groot pakket aan importheffingen en werd later in vele studies genoemd als de belangrijkste reden voor de ernst van de recessie van de jaren dertig.

“Het Congres volgde het advies niet op en de Amerikaanse bevolking betaalde de prijs,” klinkt het in de brief. “Ondergetekende economen verzoeken u dringend om niet dezelfde fout te maken. Er is veel veranderd sinds 1930 – de internationale handel is bijvoorbeeld veel belangrijker geworden voor onze economie – maar de fundamentele economische principes zijn hetzelfde gebleven.”

Bron(nen):   Business Insider