Onze hersenen vinden een dure wijn automatisch lekkerder

Onderzoek na onderzoek wijst uit: laat mensen blind wijn proeven en ze zullen automatisch de duurdere wijn meer waarderen. Dat heeft te maken met het prijseffect: we weten niet wat iets waard is dus laten we de prijs de kwaliteit bepalen (in plaats van andersom).

Wiskundige Sara Silverstein voerde een eenvoudig experiment uit. Ze liet mensen twee vergelijkbare en even dure wijnen proeven, maar hing er een verschillend prijskaartje aan. De ene wijn, afkomstig uit Oregon, kostte 48 dollar, de andere, een Californische wijn, was 26 dollar. Ze herhaalde de proef, maar draaide de prijskaartjes om.

Wat er gebeurde? Vrijwel allemaal kozen de proefpersonen de eerste keer voor de wijn uit Oregon en de tweede keer voor de wijn uit Californië. Beide keren gingen de meesten voor de duurste wijn, terwijl het om dezelfde flessen ging.

Een eerder veel uitgebreider onderzoek kwam tot dezelfde conclusie: een fles wijn van 10 dollar werd veel lager gewaardeerd dan dezelfde wijn met een prijskaartje van 90 dollar eraan. Dat bleek zelfs terug te zien in de hersenen. Als mensen de dure fles wijn proefden was er veel meer activiteit in het beloningscentrum van het brein dan bij de goedkope fles.

We denken dus niet alleen dat we een duurdere fles lekkerder vinden, onze hersenen ervaren dat ook echt zo.

In deze video van Business Insider wordt het precies uitgelegd:

Bron(nen):   Business Insider