Als je geld vindt op straat, mag je het dan houden?

Economie
vrijdag, 11 november 2022 om 10:24
anp 440162480
Stel je vindt, zoals de man in Nuenen, 1000 euro die uit een pinautomaat steekt, mag je dat dan houden? En wat als het een tientje is dat op straat ligt?
In een poll van het AD gaf grofweg een derde aan de 1000 euro in eigen zak te steken, een kleine twee derde zou het afgeven bij de politie. Die laatste groep is verstandig: je bent namelijk verplicht melding te maken van alles wat je vindt in het openbaar. "Gaat het om een baksteen of een briefje van 5 euro, dan kun je je wel afvragen of iemand daar naar op zoek gaat", zegt Marwin Danen, jurist bij Rechtnet Advocaten tegen het AD.
Die melding doe je overigens bij de gemeente, niet bij de politie. En je mag het voorwerp of het geld zelf thuis bewaren, mits je het in de oorspronkelijke staat houdt. Het goede nieuws: meldt de eigenaar zich niet binnen een jaar dan is het gevonden voorwerp van jou. Ook heb je recht op vindersloon. Hoeveel dat is, daar kun je in de rechtszaal over discussiëren, maar gebruikelijk is zo'n 10 procent van de waarde van het voorwerp of het geldbedrag.
Bron(nen): AD