Een echte opleving van de wereldeconomie duurt nog zes à zeven jaar, omdat er nog amper een begin is gemaakt met het saneren van schulden. Weliswaar proberen financiële instellingen en burgers orde op zaken te stellen, maar dit wordt grotendeels ongedaan gemaakt doordat de overheden veel meer lenen. Dit blijkt uit een onderzoeksrapport van McKinsey Global Institute, het onderzoeksinstituut van het consultancybureau McKinsey. Volgens McKinsey volgt schuldvermindering uiteindelijk op elke economische neergang. Maar een schuldenreductie van 25 procent duurt gemiddeld zes tot zeven jaar en is uiterst pijnlijk, schrijft de Volkskrant. De economische groei blijft dan laag.
McKinsey baseert dit op een onderzoek naar 45 periodes van schuldvermindering in verschillende landen en regio’s sinds 1930, zoals de oliecrises en Aziëcrisis. McKinsey heeft zich in het onderzoek beperkt tot de grote economieën en een beperkt aantal kneuzen. ‘Nederland viel in geen van beide categorieën, dus daar hebben we geen cijfers over’, aldus een woordvoerder in Londen.
Met name de hypotheekschulden zijn de laatste tien jaar wereldwijd snel gegroeid. ‘Aanvankelijk leek dat geen probleem omdat ook de huizenprijzen stegen. Maar het feit dat de hypotheeklasten veel sneller toenamen dat het vrij beschikbare inkomen had een alarmbel moeten doen rinkelen.’