Langzaam sterft Opel

Economie
zondag, 08 maart 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In de Nederlandse media is er weinig van te merken, maar vlak over de grens is een historisch drama bezig. Opel heeft nog een paar weken te leven en als er in die tijd geen wonder gebeurt, dan is het gedaan met het bedrijf.
Ingewijden denken dat Opel nog geld heeft om het vier, hooguit zes weken uit te zingen. Dan moet er 'nieuw' geld zijn om de lopende kosten, zoals de lonen, te kunnen blijven betalen. En als dat geld er niet komt - dan gaat in de fabrieken in Bochum, Rüsselsheim, Eisenach en Kaiserslautern het licht uit en staan 25.000 arbeiders op straat.
Het reddingsplan dat de Opeldirectie in elkaar heeft geflanst is dermate onhelder en vaag, dan de overheid op grond daarvan geen geld in het bedrijf kan steken. Bovendien moet eerst duidelijk zijn hoe het verder gaat met het Amerikaanse General Motors (GM), voordat over Opel besluiten kunnen worden genomen. Opel is op dit moment immers nog onderdeel van GM. En de Amerikanen maken weinig haast met het oplossen van de problemen rond GM.
En dan is er nog een laatste complicatie: dit jaar zijn er in Duitsland algemene verkiezingen. De CDU van Kanselier Merkel en de SPD, de sociaal democratische regeringspartij, gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Ook al omdat Merkel almaar zakt in de peiling en de SPD stijgt. Merkel ligt onder vuur in haar eigen partij en weet daarmee steeds slechter raad.
Tot een eensgezinde aanpak van wat dat ook binnen de regering zal het dus niet meer komen tot de verkiezingen in september, maar dan is voor Opel het doek waarschijnlijk al gevallen.
Bron(nen): Die Zeit