Merkel schept Nieuw Europa naar Duits model

Economie
zaterdag, 03 december 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Angela Merkel heeft net zo lang gewacht met Europa redden tot Europa zo bang is dat het doet wat Duitsland wil. Maandag is het zover: dan zullen Merkel en Sarkozy zeggen hoe de redding er uit ziet. Duits.
Over de details van het reddingsplan wordt nog bikkelhard onderhandeld. Maar de contouren van het Grote Compromis zijn duidelijk. Het Frans-Duitse akkoord zet Europa op weg naar veel verdere integratie. President Sarkozy huivert bij de gedachte dat Frankrijk nog meer soevereiniteit moet afstaan aan supranationale instellingen, maar erkent dat alleen Duitsland de euro kan redden.
En dus zullen de landen hun begrotingen en hun economisch beleid in de toekomst aan strikte Europese controle moeten onderwerpen en zullen ze zich nauwgezet aan de Europese (lees: Duitse) voorschriften moeten houden. Zo niet dan wacht hen een zware boete.
Ook in Italië en Spanje staan de nieuwe leiders, Mario Monti en Mariano Rajoy, meer open voor Duits leiderschap. En deze week kreeg Merkel nog de uitdrukkelijke steun van een andere grote speler, de Poolse premier Donald Tusk. Merkel leek alvast te waarschuwen voor overtrokken verwachtingen. 'De Europese crisis zal niet worden opgelost met een pennentrek', zei ze. 'Het is een proces en dat proces vergt jaren.