Al die eiwitshakes in de sportschool? Compleet nutteloos

Eiwitshakes zijn niet meer weg te denken uit de sportschool. Slimme marketeers hebben fanatieke sporters ervan weten te overtuigen dat de eiwitpoeders belangrijk zijn voor spierherstel. Maar dat is onzin, toont een nieuwe Britse studie aan.

De onderzoekers verdeelden 30 mannen, die al een minimaal een jaar aan krachttraining deden, in drie groepen: één groep kreeg een drank met wei-eiwitpoeder, de tweede groep dronk een op melk gebaseerde eiwitdrank en de derde groep kreeg een drankje met enkel koolhydraten.

Eerst werd bij hen door enkele tests de mate van spierpijn vastgesteld. Daarna volgde een intensieve training met gewichten en halters. Na 24 uur en 48 uur werd dit herhaald. Daarna werd weer hun spierpijn gemeten. Wat bleek: er was geen noemenswaardig verschil in mate van pijn of snelheid van herstel tussen de groepen die eiwitten kregen en de sporters die enkel koolhydraten namen.

Dit is in lijn met het advies van het Voedingscentrum. "We geven aan dat een basisvoeding volgens de Schijf van Vijf essentieel is voor sporters, zodat zij alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen”, meldt woordvoerder Patricia Schutte. "Als je gezond en gevarieerd eet, heb je als sporter helemaal geen speciale eiwitshakes nodig.”

Eerder al wijdde Keuringsdienst van Waarde een vernietigende uitzending aan eiwitshakes. De conclusie was toen dat je net zo goed een paar eieren of melk kon nemen. De dure eiwitshakes waren nergens voor nodig. Nu blijkt zelfs dat eiwitten niet per se nodig zijn en dat koolhydraatdrankjes vrijwel net zo goed werken.

Geld uitgeven aan dure potten eiwitpoeder is dus volstrekt zinloos.

Bron(nen):   AD