Chilipoeder als haargroeimiddel? Begin er niet aan

Op social media is menig influencer momenteel in de weer met chilipoeder. Door het op je hoofdhuid te smeren zou je haar sneller gaan groeien. Onzin, zegt een dermatoloog. Het zal juist eerder haaruitval veroorzaken.

Er circuleren filmpjes en foto’s waarop te zien is dat mensen chilipoeder, al dan niet vermengd met olijfolie, op de hoofdhuid verspreiden. Het doel is haargroei, maar zo werkt het dus niet. Dermatoloog Marieke Dutré leg uit: “Het gebruik van chilipoeder op je hoofdhuid is geen goed idee. Chili bevat de werkzame stof capsaïcine, die inderdaad voor een betere bloeddoorstroming kan zorgen. Onverdund chilipoeder bevat hier echter hoge concentraties van, wat kan leiden tot ernstige irritatie van de huid met schilfering, branderigheid, pijn en zelfs echte wondjes tot gevolg. Indien de hoofdhuid ernstig geïrriteerd wordt, zal dit ook onrechtstreeks haaruitval veroorzaken.”

Je haar laten groeien, is toch vooral een kwestie van geduld hebben. “Er bestaan geen producten die het haar sneller doen groeien. Wel zorgen bepaalde producten voor het stimuleren van rustende haarfollikels en minder haaruitval, zoals bijvoorbeeld Minoxidil. Daarbij kunnen supplementen met cysteïne of keratine de haarvezel iets sterker en dikker maken”, besluit de dermatoloog.