Waarom je écht walnoten moet gaan eten

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 28 februari 2024 om 10:26
bijgewerkt om woensdag, 28 februari 2024 om 11:03
hh 64471189
De walnoot zal waarschijnlijk nooit je favoriete tussendoortje worden, maar je zou hem toch eens wat vaker op het menu moeten zetten, want gezond is hij wel. Volgens deze studie zijn de noten goed voor je hart én voor je darmen. Uit ander onderzoek bleek al hoe walnoten de hersenprestaties van jongeren een boost geven.
Voor de studie die in vakblad Journal of Nutrition verscheen zijn 42 mensen tussen de 30 en 65 jaar bestudeerd, die overgewicht of obesitas hadden. Ze werden in drie groepen verdeeld die zes weken lang een verschillend dieet volgden. De eerste groep at wel walnoten, de andere twee niet, maar die kregen wel exact dezelfde voedingsstoffen binnen, alleen via andere bronnen.
Degenen die walnoten aten, kregen een rijkere en dus gezondere darmflora. “Het walnootdieet zorgde voor een toename van een aantal darmbewoners waarvan bekend is dat ze gezondheidsvoordelen hebben”, reageert Kristina Petersen, onderzoeksassistent aan Pennsylvania State University. “Denk aan Roseburia, die de darmwand beschermt. We zagen ook een toename van Eubacterium en Lachnospiraceae.” Deze groepen bacteriën zorgen respectievelijk voor een betere bloeddruk en cholesterolwaarden, wat weer tot een betere hartgezondheid leidt.
“Het is maar een kleine moeite om je typische snack te vervangen door een handje walnoten, maar het kan je dieet al flink verbeteren”, zegt Petersen. “Een gezond eetpatroon aanhouden én elke dag 55 tot 85 gram walnoten eten, zorgt voor een betere darmflora en vermindert het risico op hart- en vaatziekten.”
Al langer is bekend dat noten een belangrijke aanvulling zijn op een gezond dieet. Ze zijn vezelrijk, zitten boordevol goede vetten en andere gezonde stoffen.