Leids bedrijf gaat al volgende maand vaccin bij mensen testen

Het Leidse farmaceutische bedrijf Janssen Vaccines begint in juli al met het testen van een coronavaccin op mensen.

“Ons bedrijf heeft zonet wereldwijd aangekondigd dat de eerste fase van de klinische studies van het kandidaat-vaccin reeds in de tweede helft van juli zal kunnen starten”, laat Janssen Pharmaceutica weten in een persbericht. “Eerder werd aangekondigd dat deze ‘first in human’-studies in september zouden starten, maar door de sterke resultaten van de preklinische fase en de positieve interacties met de gezondheidsautoriteiten kan de start van de studie met twee maanden vervroegd worden.”

Proeven op dieren zouden veelbelovend zijn, maar dat hoeft niet veel te zeggen over de resultaten bij mensen. Het vaccin zal worden getest op 1.045 gezonde mensen in België en de Verenigde Staten. Er zal worden gekeken naar de veiligheid, de immuunrespons en hoe het lichaam reageert op het middel.

Janssen Vaccines hoopt ook een test op een grotere groep mensen eerder te kunnen starten.

Het bedrijf breidt bovendien de productiecapaciteit verder uit. In 2021 moeten er al een miljard doses van het coronavaccin beschikbaar zijn.

Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid investeert ruim een half miljard dollar (zo'n 450 miljoen euro) in het moederbedrijf Johnson & Johnson om het vaccin te ontwikkelen. Het moederbedrijf financiert uit eigen middelen de rest. De Nederlandse regering betaalt niet mee, maar wil de ontwikkeling wel faciliteren. Als het vaccin blijkt te werken, moet het volgens het Leidse bedrijf eerlijk worden verdeeld tussen landen.

Bron(nen):   Newsmonkey