Longartsen tegen uitzondering mondkapjesplicht: “Bang dat het verkeerd afloopt”

Wie daar een medische reden voor heeft, is uitgezonderd van de mondkapjesplicht. Een kwalijke zaak vinden longartsen, die zich zorgen maken om patiënten zelf én hun omgeving.

"Wij begrijpen dat een mondkapje voor een patiënt die het toch al benauwd heeft zeer onaangenaam kan zijn. Vaak gaat dit om wat oudere mensen met zuurstoftekort. Als die kwetsbare mensen corona krijgen, zijn wij bang dat het verkeerd afloopt,’’ aldus voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose Leon van den Toorn tegen AD.nl.

Er zijn meer dan een miljoen Nederlanders met een chronische longaandoening. "Al die mensen kunnen nu denken: oké, fijn ik print een uitzonderingskaartje uit en ga naar de supermarkt.’’ Maar dat is niet de bedoeling.

Longarts Hans in ‘t Veen van het Rotterdamse Franciscus Gasthuis & Vlietland laat aan het AD weten dat meerdere vakgroepen helemaal geen uitzonderingsverklaringen meer tekenen. "Zie het als de veiligheidsgordel in de auto, die zit ook niet lekker maar moet je wel om.’’

Bron(nen):   AD