Vitaminepillen en voedingssupplementen slikken heeft geen enkele zin

Veel mensen slikken vitaminepreparaten of andere voedingssupplementen omdat `ze denken zich daarvan beter te gaan voelen of omdat ze menen er gezonder van te worden. Onzin, schrijven 4 vooraanstaande wetenschappers in een scherp stuk in Annals of Internal Medicine. "De industrie van de pillen is gebaseerd op de verhalen die mensen elkaar vertellen. Dat ze pillen slikken en zich beter voelen. Maar wetenschappelijk is er geen enkele onderbouwing." De kans op hart- en vaatziekte of andere chronische aandoeningen worden niet kleiner, er is in onderzoek geen enkel verschil in de gezondheid van mensen die voedingssupplementen slikken en mensen die dat niet doen. Sterker: bepaalde vitaminen (vitamine E, bètacaroteen en vitamine A) zijn bij een hoge dosis zelfs schadelijk, concluderen ze. Zo lopen zware rokers die bètacaroteen slikken een verhoogd risico op longkanker In Nederland wordt jaarlijks voor bijna 300 miljoen aan pillen verkocht.

Bron(nen):   CNN      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Mo Meta

  Waarom mag dit dan verkocht worden? Kwakzalverij vindt je in alle vormen en maten, vitaminepillen, melk met extra calcium, linksdraaiende friebels in je yoghurt, etc. Er wordt veel geld mee verdiend terwijl het in essentie een leugen is.

  • marianne martens

   het klopt waarschijnlijk niet helemaal, zoals thiamine, cranberry, ijzer, glucocamine helpen wel degelijk. Het lichaam is mooi en complex en geneest zichzelf, veelal. Net zoals bij “veel” wat er door het mondje gaat, niet teveel en niet te lang achter elkaar.Goed dat er onderzoek wordt gedaan soms met een andere conclusie, geeft niet.

   (in antwoord op Mo Meta)
  • Vogelbeest

   Waarom zou het niet verkocht mogen worden? Rechtstreeks schadelijke stoffen zoals geraffineerd gehard vet (de oorzaak van hart- en vaatziekten), glucose-fructose stroop, smaakversterkers van de E600 serie mogen overal in (samen voor een groot deel verantwoordelijk voor zwaarlijvigheid). Als consument moet je jezelf beschermen, want overheden laten zich leiden door onderzoeken die door de voedselindustrie gefinancierd worden. En wie betaalt die bepaald de uitkomst van die onderzoeken.

   (in antwoord op Mo Meta)
 2. Tweede Woning

  Farmacie wil u graag andere pillen (blijven) verkopen , een soort tegenoffensief , zie de bron . .

Reacties niet toegestaan