Virologen verdeeld over coronamaatregelen: “Als we nu versoepelen, ontwrichten we maatschappij”

De besmettingscijfers lopen keihard op, de ziekenhuisopnames dalen vooralsnog. Dus versoepelen of niet? Virologen zijn het niet eens. "Better safe than sorry is met de huidige inzichten geen argument meer. Het doemscenario is van de baan”, stelt viroloog Louis Kroes in de Telegraaf.

"Wij zijn het enige Europese land in harde lockdown, maar hebben net als alle andere landen te maken met spectaculair stijgende besmettingsaantallen. Dan kun je simpelweg stellen dat het effect van die lockdown op de besmettingen niet overtuigend groot is. Dat geeft te denken”, aldus Kroes, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). "Want de schade die de mensen hiervan ondervinden is wél groot.”

Kroes: "Voor het overgrote deel worden mensen niet of nauwelijks ziek van omicron. Het is wat mij betreft niet iets waar je de maatschappij voor dicht moet gooien.”

Ook viroloog Bert Niesters van het UMCG in Groningen vreest niet meer voor het ineenstorten van de zorg, wel voor grote personeelstekorten. "Wat ik nu in mijn eigen regio al zie is dat steeds meer verplegend personeel besmet raakt, wat zorgelijk is. Als huisartsen, thuiszorg, verpleeghuiszorg, maar ook politie, brandweer of zelfs een groot deel van de pakketbezorgers en vrachtwagenchauffeurs niet kunnen werken doordat ze besmet zijn, dan kan dat de hele maatschappij ontwrichten. En de piek moet nog komen. Het worden een paar heel heftige weken”, meent de UMCG-viroloog, die dan ook wil wachten met versoepelen.